Saturday, November 13, 2010

TRAGAČI, ISTRAŽIVAČI, LUTALICE

...i drugi što ne skidaju cipelke skitarke, kad ih jednom obuju...

Google obeležava 160 godina rođenja R.L.Stivensona:


Robert Louis (Balfour) Stevenson (13.11. 18503.12. 1894), bio je škotski romanopisac, pesnik i putopisac te vodeći predstavnik neoromantizma u engleskoj književnost. Prilično su ga cenili i citirali mnogi autori kao Jorge Luis Borges, Ernest Hemingway, Rudyard Kipling i Vladimir Nabokov. Njegove kolege pisci, savremenici-modernisti ga, međutim, nisu cenili jer je bio popularan, "laki pisac", te su smatrali da nije pisao u njihovim "uskim i propisanim" okvirima književnosti. Tek nedavno su kritičari počeli gledati na Stevensona kao na nešto više od popularnog pisca, kao na "znak epohe". Po struci je bio pravnik, ali se nikada nije profesionalno bavio pravom. Često je putovao, nemirnog duha , i u potrazi za klimom koja bi izlečila njegovu tuberkulozu, od koje je i umro u 44-toj godini.

Nesporazumi koje sve lutalice i skitnice uvek imaju sa svojim savremenicima i svojim okruženjem, čime god da su se bavili...duboki nesporazumi koje razrešavaju tek oni koji dolaze decenijama posle njih, generacije koje upravo SVOJIM savremenicima - uz ISTO nerazumevanje zameraju zapravo - ISTO TO.

Dok ne dođe generacija - posle njih.

"...samo lepo možeš ružiti...
a
...zavist treba i - zaslužiti..."

Ne vole ljudi da vide slobodu koju skitnice, tragači i lutalice - žive. Svako na svoj način, sa svojom definicijom i prostorom slobode.


No comments: