Monday, November 08, 2010

HIGGS & druga utešna otkrića

Serendipity je teško prevodiva reč, a i u engleskom jeziku zahteva objašnjenja, opise i primere da bi sagovornici tačno znali o čemu pričate.

Serendipity ume da ti otkrije - čuda.

Serendipity je reč koja se, skoro pa "službeno" koristi i za sva slučajna, a velika, značajna i danas nezamenljiva otkrića, označava nešto "slučajno pronađeno, slučajno otkriveno, neko otkriće koje nađe tebe dok ti tražiš nešto sasvim drugo", označava utešnu nemonovnost otkrivanja, birali otkriće ili ne. Samo treba uvek - pažljivo posmatrati, ništa više.

Serendipity je reč kojom se opisuje događaj pri kome se pronađe nešto naizgled potpuno nevažno (i naravno sasvim - netraženo, to je obavezan deo reči), a tako neophodno potrebno u realnosti, tako suštinski deo realnosti koju "promašuješ" da vidiš i pronađeš, jer tražiš nešto sasvim drugo. A pokaže se da ti ustvari uopšte ne treba - to drugo, već upravo ono "serendipity" pronađeno.

Reč je čisto veselje.





Danas je CERN objavio da su završili, sasvim uspešno prvi (od mnogih budućih) neverovatnih sudara ubrzanih čestica, sasvim sličnih onima koji su se događali u početku vremena i početku prostora, kad je Svemir bio mlad, a sve što danas postoji (uključujući i nas) bila je samo jedna od mogućnosti da se Svemir ispolji, opredmeti i - postoji. Bar neko vreme.

Ne mogu ni da zamislim uzbuđenje zbog uspešnog eksperimenta i mogu samo da domišljavam sva "serendipity" otkrića koja se u ovom trenutku čine sasvim mogućim da budu otkrivena, objašnjena, pokazana svetu i onda pomoću njih dojašnjene mnoge tajne za koje danas imamo samo pretpostavljena rešenja.

Početkom decembra odrediće se kratka pauza u radu, da bi eksperiment bio nastavljen u februaru i tokom cele 2011.
Nezamislive energije, nepojamni sudari čestica atomskog jezgra, slučajni i namerni sudari kojima se lagano ponovo precizno "slika" istorija celokupnog vremena i prostora, tamantakva kakva je zaista bila.

I kako god da bude, James Joyce će imati pravo:

"Mistakes are the portals of discovery"

1939 Joyce Finnegans Wake 191 You..semisemitic serendipitist, you (thanks, I think that describes you) Europasianised Afferyank!



No comments: