Sunday, May 08, 2011

NA ISTOKU NEŠTO SASVIM NOVO

(a u Boru, gde je danas i sutra u toku manifestacija "EastWeekendFest", promocija društvenih mreža, interneta i susret sjajnih znalaca svih i raznih potencijala interneta, dvodnevni događaj na koji sam imala čast biti pozvana da opričam štogod na temu "Javne ličnosti i društvene mreže")

I bi Bor, dan prvi. :))

Program su otvorili predsednik skupštine RTB Bor i član gradskog veća (odlični Saša i Darko!) sa dobrim rečima podrške blogerskoj zajednici u Boru i razvoju interneta - postoji nasleđe "informatičke radoznalosti" i zainteresovanosti u Boru kojoj je današnja manifestacija samo - logičan nastavak.
Prvu prezentaciju imali su blogeri iz Rumunije Bobby Voicu i Cristian Manafu, dvojica sjajnih kreativaca koji su predstavili svoj rad na društvenim mrežama za poslenjih 5-6 godina u Rumuniji, informisali o načinima na koje su "upotrebili" društvene mreže, kako zarađuju od toga i kako su dospeli među prvih deset pro-blogera u Rumuniji. Zaslužuju poseban post - toliko su nam napričali..., ali i "klik na link" (bez obzira na jezik) može otkriti svašta zanimljivo čime se ova dvojica gostiju Bora bave i kako koriste društvene mreže.
Samo jedna od "kampanja" koje je radio Bobby Voicu - "Otkrijte Rumuniju". U saradnji sa kompanijom "Petron" Bobby je okupio dvadesetak blogera i nekoliko nedelja putovao Rumunijom promovišući moguće turističke destinacije s namerom da Rumunima "omili" letovanje "kod kuće". Snimci, tekstovi, Google-mape, komentari, interakcija,...doveli su preko 200 000 korisnika na njegov blog kojim je "otkrivao" sopstvenu zemlju i sebi i svojim sunarodnicima, koji su i sami mogli da šalju priloge o zanimljivim mestima koje preporučuju za boravak i posetu. Komunikacija je bila isključivo društvenim mrežama, bez "offline" medija (oni su se uključili tek kasnije). Druga zanimljiva "kampanja" je ponuda proizvođača automobila da mu na par nedelja  da auto, a on da ga, vozeći i testirajući, snima i piše o njemu na svom blogu, dakle isključivo društvenim mrežama...i još mnogo toga svašta i koješta od dvojice zabavnih, duhovitih i kreativnih članova rumunske društvene mreže.

Bor je okupio jako mnogo zanimljivih ljudi, od sasvim mladih do "nas ostalih", studenata, novinara, aktivista, "Ubuntu" promotera, crkve, blogera i blogerki iz Srbije, raznog sveta skupilo se na jednom mestu u udobnom hotelu "Albo" i sve to uz nesumnjiv napor i (samo mogu da zamislim koliki!) rad organizatora iz udruženja "Istok" i ja im se zahvaljujem i na pozivu i na prilici da danas provedem jedan odličan dan u Boru.

Uz Branislava Lečića, glumca i političara, Veselina Jevrosimovića ("ComTrade") i Marka Vidojkovića, književnika, učestvovala sam i - ja, na temi "Javne ličnosti i društvene mreže".



O veselim i zabavnim "offline" razgovorima, izvrsnoj hrani i prelepoj prirodi kojom se Boru u goste hodi - neću ništa da pričam, sve stane u jednu jednostavnu rečenicu "jedan mnogo lep dan" u kojem se na istoku događalo svašta - novo, sasvim novo...

2 comments:

vucko said...

Eto - i referat za Karagaću je tu :)))

gordanac said...

:))))
idi, bre, Čubaka!
moraću jednom da naravim i "referat" o foodfight na društvenim mrežama i o tome kako "pireom od jabuka napraviti seppuko" :))))